InnoEvent skaber innovationscirkel

- Posted in welfare.innovation

Tværfaglig undervisning for studerende på Erhvervsakademiet Lillebælt og University College Lillebælt hjælper innovationen på Odense Universitets Hospital. Iværksættere opstår af forretningsideer i ugens løb og etablerer sig efterfølgende.

Af Sanne Berglund Thor

Hvordan får man studerende til at arbejde som gale og til deres egen overraskelse blive, efter det ”har ringet ud”? Stik dem en case fra den virkelige verden, og sæt dem sammen på tværs af fag og nationalitet med krav om, at det hele foregår på engelsk, så blomstrer innovationen. ”Crazy ideas” og utraditionelle måder at bruge ny teknologi er høsten efter uge elleves undervisning InnoEvent, hvor studerende fra Erhvervsakademiet Lillebælt og University College Lillebælt får opgaver fra Odense Universitets Hospital.

InnoEvent kører for femte gang i år med 500 studerende fra flere institutioner, hvor de studerer til alt fra sygeplejerske, offentlig administrator over multimedie designer til flere nørdede uddannelser. Michael Lundoff-Hansen opfandt i 2008 i Esbjerg InnoEvent, som er blevet en tværfaglig succes med gode resultater.

- Udbyttet fra InnoEvent er brugerdrevet innovation. Vi analyserer et problem og finder teknologien til at løse det med. Det er ikke dyrt og foregår som almindelige undervisning, forklarer uddannelseschef Michael Lundoff-Hansen fra Erhvervsakademiet Lillebælt.

Siden 2012 har centerleder for Velfærdsteknologi Mette Damkjær Syse fra University College Lillebælt været medarrangør og er begejstret for InnoEvent:

- De studerende får entreprenante og innovative kompetencer i et tværprofessionelt og mangfoldigt miljø. InnoEvent giver et udbytte af højere kvalitet ved at kombinere faglighederne. Det uddanner dem til velfærdsudviklere, der er parate til at udvikle sundhedssektoren.

Chefkonsulent Claus Duedal Pedersen fra Lean og Innovation, Odense Universitets Hospital har samarbejdet om InnoEvent siden 2010. Efterhånden er opgavestillerne blevet skarpere i formuleringen, og det influerer positivt på engagement og løsninger.

- Udbyttet for hospitalet er, at sygeplejerske- og fysioterapeutstuderende stifter bekendtskab med teknologien, og it-nørder får kendskab til sundhedsvæsenet. Sygehuspersonalet bliver udfordret ved at se, hvordan løsningerne også udmøntes. Det giver et boost af energi, og de afdelinger, der tidligere har fået udfordringer løst på InnoEvent, arbejder selv videre med innovation, siger Claus Duedal Pedersen.

Han bakkes op af direktør Peder Jest fra Odense Universitets Hospital, som i alle årene har været frivillig dommer ved InnoEvent:

- Innovationscirklen, hvor man besmitter hinanden og får nye ideer til at bruge udstyret på en ny måde, er afgørende for den videre udvikling, også ideer fra ikke fagligt uddannet sundhedspersonale. InnoEvent animerer til noget, nemlig tvingende forandringer. Borgerne forventer det, og vi forventer det af vores personale.

En af de 33 frivillige dommere, som bruger lørdagen på innovation, er Anne Mette Bang fra Invest in Denmark, Danmarks Udenrigsministerium. Hun synes, at InnoEvent er et fantastisk koncept.

- Det er godt, at Fyn har taget initiativet med InnoEvent, som er en ret unik ting at se. En klynge, der har samme interesse, med netværk og samarbejde mellem organisationer. Det er noget, andre ikke kan.

Opgavestiller Dorte Nielsen fra Indvandrermedicinsk klinik, Odense Universitets Hospital kom med en udfordring om effektivisering af videotolkesystemet og er blevet positivt overrasket over de studerendes kreativitet, engagement og entusiasme:

- Seks grupper har givet seks forskellige løsningsforslag. Vinderen havde svaret på alle problematikker og koblet eksisterende teknologi med nyt. Jeg synes, InnoEvent er fantastisk med internationale studerende og forskellige baggrunde blandet sammen. De har lært at tænke på langs og tværs, hvilket giver meget mere forståelse og tolerance, siger Dorte Nielsen.

Rektorerne på de to institutioner er enige om, at InnoEvent giver de studerende et stort udbytte:

- At udvikle det innovative element er en del af uddannelsen. Det skaber læring og kompetencer til at bruge på arbejdsmarkedet og er et redskab til at blive mere attraktiv arbejdskraft, mener rektor Erik Knudsen, University College Lillebælt og rektor Jens Mejer Pedersen, Erhvervsakademiet Lillebælt supplerer:

- De studerende får skærpet udadvendthed, hvor man ofte i en uddannelse graver sig ned, men denne uge får de vendt bøtten. De bruger mange kræfter i begyndelsen med problemstillinger, regler for gruppearbejdet, engelsk som andet eller tredje sprog og så videre.

Han understreger, at der historisk set er projekter, der kører på Odense Universitets Hospital som følge af InnoEvent.

InnoEvent afsluttes som et awardshow med præmieoverrækkelse til vinderprojekterne i de forskellige udfordringer og en fest lørdag aften under mottoet: vi gør det sgu!

En delegation fra Tampere, Finland har været til InnoEvent 2014 i Odense for at blive inspireret til, at universitetet der sammen med sygehuset kan afholde InnoEvent i november måned 2014 for 500 studerende. Den fynske innovationscirkel breder sig ud og styrkes med system eksport til Finland.

Historisk forløb for InnoEvent:

2008 Michael Lundoff-Hansen fra Erhvervsakademiet Lillebælt opfinder InnoEvent i Esbjerg

2010 Claus Duedal-Pedersen fra Odense Universitets Hospital går med i samarbejdet

2012 Mette Damkjær Syse fra University College Lillebælt slutter sig til

 

Klik her for at se dommerne, der bruger en fridag på studerende (nyt dokument)

Dommere ved InnoEvent 2014:

Fra Odense Universitets Hospital:

direktør Peder Jest,

første reservelæge arbejds- og miljømedicinsk afdeling Helene Paarup,

overlæge afdeling S Benedicte Viborg Wilson,

sygeplejerske ved Indvandrer Medicinsk klinik Dorte Nielsen,

afdelingssygeplejerske afdeling M Anette Agerholm,

sygeplejerske afdeling D Mette Maria Skjøth,

chefkonsulent ved Lean og Innovation Claus Duedal Pedersen,

projektleder MTV Mette Mollerup.

Fra University College Lillebælt:

rektor Erik Knudsen,

prorektor og udviklingsdirektør Steffen Svendsen,

innovations-konsulent Charlotte Agerby Schultz,

sygeplejerske Ph.d. Jane Clemensen,

vicedirektør Søren W. Pedersen og Ulla Mulbjerg,

specialkonsulent Nicolai Nyby.

Fra Erhvervsakademiet Lillebælt:

rektor Jens Mejer Pedersen,

udviklingsdirektør Torben Lindegaard Hansen.

Fra Nyt OUH:

viceprojektdirektør Torben Lundgreen,

projekt konsulent Jonas Hedegaard Knudsen.

Fra Teknologisk Institut Odense: seniorkonsulent og projektleder Jakob Iversen.

Fra Syddansk Sundhedsinnovation: direktør Diana Arsovic Nielsen.

Fra Welfare Tech: udviklingskonsulent Kristina Lagoni Garbøl.

Fra Invest in Denmark: Regional Project Manager Anne Mette Bang.

Fra Nordisk Råd: project manager Welfare Technology Dennis Søndergård.

Fra Public Intelligence: velfærdsteknologi-konsulent Mette Søndergård.

Medejer izinga og IT-manager ved Center for Ludomani Jannick Toftegaard Jensen.

Fra Region Syddanmark: projektleder Katrine Vedel.